Wie ziek is, moet meer lachen

Standaard

DORDRECHT – Lachen is gezond, dat geldt voor jong en oud. Vandaar dat Mathijs Schaap gestart is met Mediclowns. Mediclowns zijn clowns die volwassen zieke mensen willen laten opbloeien door een positief moment tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.

Holistisch
“Het idee is gebaseerd op de holistische mensvisie. Dat houdt onder andere in dat de mens beschouwd wordt als een uniek individu met een geheel eigen identiteit en een geheel eigen beleving van gezondheid en ziekte. De patiënt is meer dan een paar medische termen. Naast het optreden als clown, coachen en trainen Mediclowns mensen in de gezondheidszorg om meer humor toe te passen in hun werk. Door humor en ontspanning ontstaat er een betere zorgrelatie.

“Het is wetenschappelijk bewezen dat lachen echt gezond is en bijdraagt aan het genezingsproces van zieken”, verzekert Mathijs. “Mediclowns toveren tijdens droevige of onzekere tijden in het ziekenhuis een lach op het gezicht van de patiënt.”

“Voor kinderen en bijvoorbeeld demente bejaarden bestaat dit idee allang. Terwijl het juist ook voor zieke volwassenen erg belangrijk is. Zelf werk ik in Breda in het ziekenhuis waar ik van de leiding als Mediclown op mag treden. In een medicijnkar heb ik bijvoorbeeld een zuurstofslang gemonteerd die omhoog kan. Ik speel op een fluit en dan komt de slang uit een naaldencontainer omhoog. Succes verzekerd.” “Het idee is om steeds meer Mediclowns in te zetten. Hiervoor hebben we clowns en geld nodig. Mediclowns is geen commerciële instantie. We werken op basis van sponsoring en donaties.”

Voor informatie: http://www.mediclowns.nl of bel 06 423 244 50.

Bron: Huis-aan-huis krant “Dordt Nu”, Woensdag 9 Mei 2007

Reacties zijn gesloten.