Stichting MediClowns start met trainingen: In ieder mens zit een clown

Standaard

Mathijs Schaap is de oprichter van de stichting MediClowns. Op 14 Maart wordt de eerste training ‘Humanitarian clowning’ gegeven.
DORDRECHT – De stichting MediClowns uit Dordrecht gaat na een succesvolle try-out beginnen met het geven van trainingen in het ‘clownen’. Deelnemers leren daarbij de clown in zichzelf ontdekken zodat zij langs kunnen gaan bij ziekenhuizen en verpleeghuizen om een lach te toveren op het gezicht van volwassenen.

‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Met dit motto richtte Dordtenaar Mathijs Schaap vorig jaar de stichting MediClowns op. Hij is zelf werkzaam als verpleegkundige in het Albert Schweitzer ziekenhuis en wilde graag iets extra’s doen voor de patiënten. Samen met zijn mede-clowns gaat hij langs bij ziekenhuizen. Niet alleen om lol te maken met de patiënten, maar ook om tijd te maken voor een gesprek. Het werk van de stichting begint steeds bekender te worden in Dordrecht en omgeving en de clowns krijgen diverse uitnodigingen om langs te komen. De grote inspiratiebron voor Schaap is de Amerikaanse arts/clown Patch Adams. Hij was een groot voorstander van meer humor in de zorg.
Zo langzaam maar zeker beginnen de werkzaamheden van de stichting uit te breiden en worden vanaf volgende maand ook traingen aangeboden. Volwassenen (met of zonder clownervaring) kunnen zich daarvoor aanmelden. “Ik merkte dat er vraag was naar trainingen maar dat die er nog niet zijn in Dordrecht. Mensen wilden graag een keer met mij mee, maar durfden niet omdat ze weinig of nog helemaal niets als clown hadden gedaan. Onlangs hebben we een try-out gehouden. De reacties van de deelnemers waren bijzonder. Zij leerden dat ze hun verstand op nul moesten zetten en puur moeten reageren op gevoel.”

Training
De stichting MediClowns werd bijna een jaar geleden opgericht door Mathijs Schaap, inmiddels heeft hij zeven MediClowns gevonden die allemaal hetzelfde doel hebben: het verblijf van patiënten in een ziekenhuis aangenamer maken door het geven van persoonlijke aandacht. De clowns bezoeken overigens niet alleen ziekenhuizen maar komen ook graag langs bij verpleeghuizen.
De training die door de stichting MediClowns wordt gegeven duurt één dag. De eerste is op zaterdag 14 Maart. “Zelf heb ik meerdere trainingen gevolgd en ik heb gemerkt dat je het meeste hebt aan korte trainingen zodat je daarna meteen de praktijk in kunt gaan. Daar leer je het ‘clownen’ pas echt”, vertelt Schaap. “Het gaat erom dat mensen leren in het ‘hier en nu’ open te zijn voor iets avontuurlijks. Jezelf kwetsbaar opstellen, leren elkaar aan te voelen. Maar ook: ontdekken wanneer iets een succes of een mislukking is.”
Het kan namelijk zo zijn dat mensen denken dat ze grappig zijn, terwijl het helemaal niet overkomt op het publiek.
“Soms ben je pas grappig als je het even niet meer weet.” In de training van Schaap leren mensen vooral om op hun gevoel te vertrouwen zodat zij in staat zijn om ontspanning, liefde en humor te brengen bij zieke en eenzame mensen.

Voor meer informatie over de training en de kosten die eraan verbonden zijn of aanmelding: info@mediclowns.nl of http://www.mediclowns.nl

Artikel verschenen in “De Stem van het weekend”, vrijdag 6 Februari 2009

Reacties zijn gesloten.