Even kunnen lachen geeft zoveel lucht

Standaard

Stichting MediClowns

Het bezoek in een ziekenhuis komt meestal met ernstige gezichten binnen. Natuurlijk, ziekzijn is ook een serieuze zaak. Maar door die ernst kan het gebeuren dat gevoelens ondergesneeuwd worden en dingen onuitgesproken blijven. Stichting MediClowns onderkent de kracht van humor en de opluchting van een lach, en brengt warmte rondom een ziekenhuisbed.

Ik ben in gesprek met Mathijs Schaap, oprichter en voorzitter van de in 2008 opgerichte stichting MediClowns te Dordrecht waarbij 9 clowns aangesloten zijn.

Humor in de zorg
“Al in mijn opleiding voor verpleegkundige, half jaren negentig, ontdekte ik dat humor in de zorg een draai aan de situatie kan geven. Ik wilde daar graag iets mee gaan doen. ‘Patch Adams’ (speelfilm uit 1998 met Robin Williams in de hoofdrol) heeft mij enorm geinspireerd. Ik heb contact gezocht met dokter Adams. Hij heeft me ontzettend vriendelijk geholpen en veel tips gegeven om in Nederland van start te gaan met een groep ziekenhuisclowns voor volwassenen. We corresponderen nog steeds. Het mooiste is dat hij me zijn ‘zegen’ heeft gegeven met onze vrijwilligersstichting!”

Die rode neus maakt iets los
Mathijs vertelt vol enthousiasme over het werk van de MediClowns: “De reacties zijn zo geweldig. Als we langsgaan in een ziekenhuis of verpleeghuis kunnen we de gedachten van de mensen even op iets anders zetten. Er kan onzekerheid of angst zijn, schaamte of pijn, maar door die rode neus maak je iets los. Je haalt ze uit de situatie. Een patiënte zei: “Nu ik jullie zie, is mijn pijn weg”. En een mevrouw met de ziekte van Alzheimer die steeds maar haar man aan het zoeken was liet dat tot grote verbazing van de verpleging eindelijk los en ging meedoen in het spel.”

Wat is toch het geheim?
Schaap: “het is de combinatie: de rode neus, de grote schoenen en gestreepte kousen maar ook de situatie dat even alles anders is. De andere stemming, de positieve sfeer, de warmte en aandacht. Je haalt de mensen even uit hun ellende. Even kunnen lachen geeft zo veel lucht”.

Maar heeft iedereen wel zin om te lachen?
“In onze aanwezigheid is het doel: contact maken, arm om iemand heen, vragen naar positieve dingen, vertellen over goede dingen, een gesprek aangaan. Lachen is niet ons doel maar juist aansluiting vinden bij een mens vol stress. Ik kwam bij het bed van een dertiger die dodelijk ziek was en wist dat hij zijn levensplannen moest loslaten. Het was voor hem, als carriéreman, zó moeilijk om de controle over het leven te verliezen. De afstand van mens tot mens was groot, maar door die gekke strik en neus kon ik hem bereiken en eindigde het gesprek in spontane vreugde. Dan heb je als clown echt een brug geslagen. “

www.mediclowns.nl

Netty Hubbers-van Riet

Foto’s: Esther Hereijgers

Verschenen in KVO.nu, zomer 2011

Reacties zijn gesloten.