Lachen is gezond

Standaard

Lachen is echt gezond. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen! Een wijsheid uit de geneeskunde zegt dat stevig lachen net zo effectief kan zijn als een antibioticakuur, dat het stress kan verlichten en het immuunsysteem versterken. Wat doet lachen met mensen?

  • lachen reduceert stresshormonen
  • lachen reduceert het risico op een hartaanval; terwijl we om een grappige film lachen neemt onze immuniteit toe door de toename van gamma interferon (een proteïne die ziekte bestrijdt), T-cellen en B-cellen (cellen die ziekte bestrijden)
  • door lachen neemt het zuurstofgehalte in het bloed toe
  • lachen is een uitlaatklep voor emoties
  • door lachen verbetert de circulatie; het speeksel producerende immunoglobine A bestrijdt infecties die binnendringen via het ademhalingsstelsel en lachen verhoogt de concentratie hiervan
  • door lachen nemen endorfinen (natuurlijke pijnstillers die door de hersens worden geproduceerd) toe
  • lachen traint de spieren
  • lachen versterkt het herinneren van informatie
  • lachen voorkomt burnout
  • lachen draagt positief bij aan het leef- en werkklimaat

Recente experimenten met MRI tonen aan dat bij mensen aan wie moppen of grappige verhalen verteld werden, een specifiek deel van de hersenen, de hersenschors die net achter de oogkas ligt, gestimuleerd wordt tot een spontane ontlading van energie als de clou wordt verteld. Interessant genoeg is dit deel van de hersenen bij onderzoek naar de mens ook in verband gebracht met een het punt waarop iemand tot een ongewone of schijnbaar onlogische oplossing voor een bepaald probleem komt, praktisch of filosofisch. Misschien stimuleert de opzettelijke tegenstrijdigheid van een mop of absurd verhaal dit deel van het brein, bijna als vervanging voor een werkelijk nieuw inzicht, een beetje als vonken die overspringen wanneer twee stroomdraden per ongeluk met elkaar in aanraking komen.

Dr. Anders

Reacties zijn gesloten.