MediClowns fleuren volwassenen op

Standaard

Door: Leonie Naaktgeboren

DORDRECHT – Een lach toveren op het gezicht van chronisch zieke volwassenen en de pijn voor even doen vergeten. Dat is het doel van de nieuwe stichting MediClowns, een initiatief van verpleegkundige Mathijs Schaap. ,,Vreugde is het sleutelwoord.”

Lachen is gezond. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het leek Mathijs Schaap dan ook een goed idee om te gaan ‘clownen’ voor volwassenen. “Ik ben absoluut geen drukke, jolige clown die met muziek op de achtergrond een kamer in een ziekenhuis binnen komt lopen. Grappen en grollen zijn erg leuk, maar daar heeft natuurlijk niet iedereen behoefte aan”, vertelt Mathijs, die werkzaam is als verpleegkundige in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. “Waar mensen wel behoefte aan hebben is een humanistische clown: iemand die een arm om ze heen slaat en een gevoel van warmte geeft. Laten zien dat je als verpleegkundige, ondanks een drukke agenda, tijd voor ze hebt om een gesprek aan te knopen. Op die manier krijg je een andere zorgrelatie met een patiënt, die minder afstandelijk is”, aldus MediClown Mathijs, kleinzoon van de Dordtse kermisclown Wim. “Als MediClown moet je open, eerlijk en nieuwsgierig zijn. Als mensen merken dat je jezelf kwetsbaar opstelt en open staat voor contact kun je veel bereiken.” Hoewel hij een goede gesprekspartner probeert te zijn, heeft hij als clown – hoe kan het ook anders – ook de nodige goocheltrucs achter de hand. “Lachen doet een mens enorm goed. Het verlaagt bijvoorbeeld de bloeddruk en zorgt ervoor dat het lichaam meer natuurlijke pijnstillers aanmaakt.”

Patch Adams
Het idee om iets met humor te gaan doen in zijn vak broeide al langer. Zo’n anderhalf jaar geleden volgde de Dordtenaar een basiscursus Clownerie, waarin hij les kreeg van een Cliniclown. “Zij richten zich alleen op kinderen, maar ik vind dat we volwassenen niet moeten vergeten. Als je een ernstig ziek persoon op een positieve manier bezighoudt kan diegene de pijn even vergeten.” De stichting MediClowns is sinds vorige maand een feit. Mathijs heeft voor zijn initiatief de zegen van zijn grote inspiratiebron, Patch Adams: een Amerikaanse arts en clown. Over deze voortrekker van meer persoonlijke aandacht en humor in de zorg verscheen een film waarin Robin Williams de hoofdrol vertolkte. “Ik heb Patch Adams, door middel van een brief, op de hoogte gebracht van de stichting. Hij ondersteunt het van harte.” De activiteiten van de stichting, een bezoek brengen aan ziekenhuizen en verpleeghuizen, moeten nog beginnen. Op dit moment heeft Mathijs twee collega-clowns gevonden die zich in willen zetten voor het goede doel. De activiteiten zullen zich in het begin richten op Dordrecht en omgeving, maar hij hoopt dit na verloop van tijd uit te kunnen breiden.

Zorgboerderij
Het bezoeken van chronisch zieke volwassenen is niet het enige waar de stichting zich mee bezig gaat houden. Ook zou de stichting graag een eigen zorgboerderij, genaamd The Inside-Out Farm, beginnen. “Die is bedoeld voor mensen die hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen en daardoor niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.” Op de boerderij wordt er gezocht naar andere manieren om de pijn te verlichten of te verhelpen. Om The Inside-Out Farm te kunnen realiseren is Mathijs druk bezig om donateurs te werven. Voor meer informatie over de boerderij en over de stichting MediClowns: http://www.mediclowns.nl. Het is voor mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg ook mogelijk om een training te volgen van MediClowns om op die manier meer humor toe te passen in het werk. Aanmelden kan via coaching@mediclowns.nl.

Bron: Huis-aan-huis krant “Stem van het weekend (Stem van Dordt)”, Vrijdag 25 April 2008

Reacties zijn gesloten.