Film ‘Patch Adams’ veranderde het leven van Mathijs Schaap

Standaard

Humor als beproefd medicijn voor patiënt

RICHARD ALBLAS
DORDRECHT

Paspoort
Naam: Mathijs Schaap
Geboren: 29 April 1976 in Dordrecht
Carrière: werkte in het verleden onder meer als verpleegkundige in Rotterdam en Breda. Momenteel werkt Schaap als verpleegkundige in het Albert Schweitzerziekenhuis, locatie Dordwijk. Vanwege zijn stichting is hij wel minder in het ziekenhuis te vinden.
Privé: Ongehuwd

Mathijs Schaap is op de rug geklommen van ‘collegaclown’ Marc Sebes. Schaap bestiert de stichting MediClowns. Foto: Victor van Breukelen

Een schuine mop is wel besteedt aan Dordtenaar Mathijs Schaap. Lachen is gezond, dus waarom niet? Toen hij in 1998 als leerling verpleegkundige in Rotterdam wel eens met een clownsneus zijn werk deed, kreeg hij positieve reacties. Maar een Hollywood ‘blockbuster’ gaf de doorslag en nu gaat Schaap voor een deel als clown door het leven. “Humor is een beproefd medicijn”.

Mathijs Schaap startte ruim een jaar geleden de stichting MediClowns. Die Dordtse stichting reist stad en land af, in een poging patiënten in ziekenhuizen, bewoners van zorgcentra en andere instellingen aan het lachen te maken. “Wij zijn geen concurrent van de CliniClowns,” zegt Schaap. “Wij gaan door waar zij stoppen. MediClowns is bedoeld voor volwassenen, kinderen, psychiatrische patiënten of ouderen. De CliniClowns richten zich toch voornamelijk op kinderen.”
Humor is altijd een belangrijk instrument geweest voor Schaap, die in zijn werk als verpleegkundige vaak probeerde patiënten aan het lachen te maken. “Ik hing vaak de clown uit op het werk. Ik kreeg daarop veel mooie reacties, maar er is ook een deel in de gezondheidszorg die het niet serieus neemt. Die vonden mijn gedrag belachelijk, dus dat was best lastig. Ik heb op een gegeven moment dan ook besloten mijn droom te volgen en voor mezelf te gaan beginnen. Toen heb ik de stichting opgezet. Ik ben nu helemaal vrij in wat ik doe.”
De omslag kwam eigenlijk een aantal jaar daarvoor. “Het was 2004. Toen zag ik de film Patch Adams, met in de hoofdrol Robin Williams. Het verhaal gaat over een Amerikaanse arts die humor voorop zet. Ik was om. Toen ik die film gezien had, wist ik dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn.”
Inmiddels telt de stichting twaalf medewerkers, die allemaal op vrijwillige basis werken. “Mijn visie is heel simpel: ik wil er zijn voor de mensen. Soms is dat voor patiënten in een ziekenhuis, soms ernstig gehandicapte kinderen en soms gewoon ouderen die een verzetje zoeken. Ik maak ze aan het lachen en dat werkt.”
Voor Schaap zelf, zijn dergelijke ontmoetingen vaak ‘magisch’.
“Een ander woord heb ik er niet voor. Soms maak je contact met een patiënt van wie je dat nooit had verwacht. Dat is fantastisch.”
Sinds kort is buurman Marc Sebes ook werkzaam voor de stichting. In de nachtelijke uren is de Dordtenaar werkzaam in een Rotterdams casino, maar zodra hij kan, maakt hij tijd vrij voor de stichting van zijn buurman. Achter de schermen doet hij aan fondsenwerving, maar hij heeft inmiddels óók een clownspak. “De drempel bij de stichting is heel laag. Als mensen als clown willen werken, dan kan dat. Zo ben ik ook begonnen. Je trekt een clownspak aan en je gaat ervoor.”
Niet dat hij niet getwijfeld heeft. “Tuurlijk, het is ook een overwinning op jezelf. Je moet het wel durven om zomaar als clown verkleed gekke dingen te gaan doen. Maar ik heb er geen moment spijt van gehad.”
Een script of idee is er eigenlijk nooit, voor ze ergens naar binnen stappen. “Je weet natuurlijk wel de doelgroep waar je voor gaat clownen. Maar we laten het altijd maar over ons heen komen. Je moet spontaan zijn en ook improviseren.”
Schaap heeft inmiddels zelf contact gezocht met zijn ‘leermeester’ Patch Adams in Amerika. “We schrijven elkaar geregeld. En hij heeft ook zijn zegen gegeven aan de Mediclowns. En dat is toch niet niks. Het is iets waar ik erg blij mee ben.”
Voor de nabije toekomst wil hij zijn stichting meer handen en voeten geven. “Het is ook een belangrijk advies geweest van Patch Adams: stop nooit met praten over wat je doet. Het is een vorm van netwerken: je moet zorgen dat mensen over je gaan praten.”
Op die manier hoopt Schaap meer donaties binnen te halen om zijn stichting draaiende te houden.
“Het is ook daarom dat ik sinds kort lachworkshops geef.,” zegt de 33-jarige Dordtenaar. “Dat doe ik bij bedrijven. Een vorm van teambuilding. Met die commerciële kant, wil ik het clownswerk bekostigen.”
Schaap en de clowns van zijn stichting werken door het hele land. “Ik hoop toch snel dat ik een plek kan vinden waar we wat vaker terug kunnen komen. Twee keer in de maand bijvoorbeeld. Dan kun je ook echt het contact met de patiënten verbeteren.”
Kort geleden ontdekte Schaap dat het clownsbloed niet alleen door zijn aderen stroomt, ook familie van Schaap weten wat dat is. “Mijn opa van mijn vaders kant, blijkt in het verleden kermisclown te zijn geweest. En ook een oom van mij is dat geweest. Ze leven allebei niet meer, maar ik heb het stokje van ze overgenomen.”
Schaap hoopt ooit zijn grote idool Patch Adams in levenden lijve te ontmoeten. “Dat is wel mijn grote droom. Het lijkt me bijzonder mijn grote inspiratiebron te ontmoeten. En ook zijn instituut, het Gesundheit Institute, te bezoeken.”
www.mediclowns.nl

Dit artikel verscheen in “AD De Dordtenaar” op 11 Augustus 2009 en daarna ook in andere edities van het AD. Op 12 Augustus 2009 lag er een kaart in de bus van Patch Adams:

“Dear Mathijs, so nice to hear of your delightly progress – and that you have had moments with the precious Margareth. I’m so happy your work continues and that it is supported.
Bless your work.
In peace, Patch Adams”

Reacties zijn gesloten.