MediClowns Nieuwsbrief Oktober 2012

Standaard

Lieve mensen,

Nog enkele weken en dan staan de bekende feestdagen weer voor de deur en wisselen we het jaar 2012 in voor het nieuwe 2013. Stichting MediClowns zal op 14 maart 2013 haar vijfde verjaardag vieren.

Hartelijk dank!
We kunnen terugkijken op vijf mooie, bewogen jaren vol onvergetelijke bezoekjes aan de vele mooie mensen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ook op de spontane, leuke en goedlachse  speelmomenten waar personeel en familie ook bij betrokken waren. Warme contacten en spontane vreugde. Volgens veel mensen zijn dit de momenten waarin genezing een belangrijke bijdrage krijgt voor lichaam, ziel en geest. Stichting MediClowns staat daar natuurlijk ook helemaal achter. In de loop der jaren hebben we met veel mooie mensen mogen samenwerken. Onze dankbaarheid aan hen is groot.

Humanitarian clowning sinds 2009
Op de eerste verjaardag van MediClowns, op 14 maart 2009, werd de eerste training ‘Humanitarian clowning’ gegeven. Deze trainingen worden sindsdien verschillende keren per jaar gegeven en ik ben in de bevoorrechte positie dat ik er altijd bij ben geweest en deze trainingen samen mag geven met Henk Groen. Tijdens deze trainingen komen we vele verschillende soorten mensen tegen. Van mensen die al veel ervaring als clown hebben tot mensen met totaal nog geen ervaring, alsook mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. We hebben zelfs in januari 2011 in Harderwijk eens een groep studenten maatschappelijk werk mogen trainen!

Dagtrainingen
Tijdens de dagtrainingen gaan wij met de deelnemers ook altijd de praktijk in. Nadat zij ’s ochtends kennis maken met een aantal basisvaardigheden (contact maken en onderhouden, de verdwenen grens tussen succes en mislukking) kunnen zij ’s middags werkelijk proeven van het clownen. De reacties na een training zijn eigenlijk net zo bijzonder te noemen als de reacties van de mensen die wij tijdens ons werk bezoeken. Hier volgen twee reacties van deelneemsters van de meest recent gegeven dagtraining:

“De trainingsdag van de MediClowns heb ik als zeer positief ervaren. Door het ontbreken van een hoge lat/eisen, ebde bij mij de spanning van het moeten presteren weg en kon ik vrijuit spelen. Ik heb er van genoten. Mooie contacten met mensen die verwarring en ontreddering in zichzelf en hun omgeving ervaren. Kostbaar om daar even met aandacht en liefde bij te mogen komen. Ze hebben mij geraakt en me bewust gemaakt van hun en mijn kwetsbaarheid en behoefte aan zorg, liefde en aandacht. Dat ik zo vrij kon spelen deed me denken aan een kind (wat een clown ook eigenlijk is…), dat onbevangen kan spelen in een klimaat van aanvaarding. Een strenge ouder die met “pas op!” dreigt en met eisen waaraan het moet voldoen, is bedreigend voor de vrijmoedigheid van het kind. Durf maar eens tevoorschijn te komen als er oordeel heerst. Een kind durft dat niet, verstopt zich en ik, als clown, ook! Ik hoop binnenkort een paar dagdelen mee te mogen lopen.

Hartelijke groet, Meta”

“Ik heb de trainingsdag bij MediClowns als een mooie belevenis ervaren! Na het volgen van een beginners cursus contact clown, was dit voor mij de 2e ervaring wat betreft humanitaire clownerie. En deze trainingsdag was extra spannend, omdat ik mijn eerste praktijkervaring ging op doen! In de groep was de ervaring vanuit contact-clown wisselend; van heel veel tot heel weinig. De trainers van MediClowns gaven vanaf het begin een welkom gevoel en hierdoor voelde ik geen druk van wel of geen ervaring.

In het ochtend gedeelte oefeningen gedaan om de basis vanuit de contact- clown te gaan voelen en ervaren. Ook hierin lukt het de trainers goed om met de groep als geheel te werken en voelt het totaal niet als een auditie voor het middag gedeelte. Er was een open en veilige sfeer in de groep, waarin er in het moment vanuit iedere clown mooie dingen gebeurde en hier was vanuit de trainers ook aandacht voor. In het middaggedeelte werden we in groepjes verdeeld om op verschillende afdelingen binnen het verzorgingstehuis naar de mensen toe te gaan. Het is een bijzondere ervaring om te merken hoe de mensen reageren op de rode neus;ontwapenend en vaak met een lach. Deze trainingsdag, met vooral de praktijk erin verwerkt heeft mij een kans gegeven om te voelen hoe het is om als contactclown dichtbij de mensen te zijn. Het was een geweldige ervaring en het heeft mijn enthousiasme voor het vak laten stromen. En hierin spelen de trainers een grote rol. Door hun betrokkenheid, enthousiasme, openheid en vertrouwen geven ze een kans om te ervaren en te doen!

Groetjes, Sabine”

Meedoen
Jij kunt natuurlijk ook meedoen aan een dagtraining ‘Humanitarian clowning’. Je bent van harte welkom! Je kunt je opgeven via ons contactformulier. Klik hier voor het overzicht van de trainingsdata. We hopen je zeker te mogen ontmoeten tijdens een training.

Namens Stichting MediClowns wens ik iedereen fijne feestdagen en uiteraard alle goeds voor 2013. Ik sluit af met een quote van de Amerikaanse arts Patch Adams:

“Health is based on happiness – from hugging and clowning around to finding joy in family and friends,
satisfaction in work, and ecstacy in nature and the arts”
~Patch Adams~

Warme clownsknuffel,

Mathijs Schaap
Stichting MediClowns

Reacties zijn gesloten.